HTML

Geomágneses vihar várható

2013.06.27. 21:57 Hello Eszter

A NASA Solar Dynamics Observatory 2013. június 18-án fogta ezt a képét, ami azt mutatta, hogy egy hatalmas méretű koronalyuk nyílt a Nap felszínén. A koronalyukból  napszél indult el, ami Földünket geomágneses vihar formájában fogja elérni június 28-29. között. 

756381main_20130618-coronalhole_946-710_1.jpg

fotó:Nasa Solar Dyynamics Observatory

 A koronalyuk egy olyan terület a Nap légkörében, ahol a mágneses mező megnyílik és a részecskék nagyon gyorsan szöknek ki onnan. Ez hidegebb és kevésbé sűrű légkört eredményez a lyuk körül. A most kialakult koronalyuk körülbelül 643 000 kilométer átmérőjű, amiben Földünk több, mint ötvenszer elférne. 


coronalhole_sdo_blank_1.jpg

 fotó: Nasa Solar Dyynamics Observatory

A koronalyukból áradó napszél körülbelül 400-500 km/szekundum sebességgel mozog, így a mostani kétszer gyorsabb, mint egy normál napszél. Földünket június 28-án és 29-én fogja elérni ez nagyon gyors szél, ami geomágneses vihart fog kiváltani, mert a Föld mágneses tere a napszél érkezése felőli oldalon benyomódik, és a napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának.

A koronalyukat a Nasa először 1970-es évek elején észlelte. Az említett jelenség általában órák alatt keletkezik, de a Föld mágneses térének korábbi állapota gyakran csak napok múlva áll vissza a megszokott kerékvágásba. Így előreláthatólag zavarok keletkezhetnek az elektromos berendezések működésében, mint például a mobiltelefonok megfelelő működésében.

forrás: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/gallery/20130618-coronalhole.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: világegyetem natura

A bejegyzés trackback címe:

https://helloesztergom.blog.hu/api/trackback/id/tr445381207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása